четвртак, 24. новембар 2011.

Moja mitoloska prica


                                                        
                                                      Hera & Zevs

Veoma, veoma davno, na planini Olimpu, ziveo je bracni par. Oni nisu bili bas obican par, bili su to Zevs I Hera, glavni bogovi. Medjutim, to sto su bili bogovi nije menjalo to das u kao I svaki par imali svadje I nesuglasice. Svi su vrlo dobro znali da je Zevs bio zainteresovan za druge boginje, ali I za obicne smrtne (mortal) zene I da nije prestajao da se vidja sa njima. Tu su zapocinjali svi problemi, I dosao je trenutak da Hera napravi svoju konacnu odluku. 

Svakoga dana Hera je patila zbog prica o Zevsovom neverstvu. Istovremeno smisljala je kako da mu se osveti I dag a kazni. Konacno, odlucila je da uradi nesto zasta nije ona sama nije verovala da ima hrabrosti. Odlucila je da ukrade Zevsova munja I da ga sakrije u mracnu, tajnu kutiju. Naravno, I dalje nije imala hrabrosti da to ucini sama. Bila joj je potrebna pomoc. Zato je zamolila Hefesta da joj stvori gvozdenu figuru koja ce joj pomoci. Hefest je bio Zevsov sin ali Hera nije bila njegova majka. Ipak, on je stao na Herinu stranu jer je dobro razumeo njen problem. I on se ranije osvetio svojoj nevernoj zeni Afroditi I shvatao je koliko je vazno Heri da postigne svoj cilj. Odmah se bacio na posao I vec sledeceg dana stvorio je gvozdenu figuru koja je ozivela I poklonio je Heri. Hera je bila sama kod kuce I to je bila odlicna prilika da uradi ono sto je nameravala. Poslala je zivu figuru da ukrade munju iz Zevsove sobe. Kada je to uradila, figura je donela lighning bolt Heri I spustila je u Herinu magicnu kutiju. Konacno, Hera je osetila zadovoljstvo zbog svoje osvete. Medjutim, nije znala d ace pravi problemi tek poceti. 

Zevs je osetio neodredjenu elektricnu reakciju u svom telu. To nije bila neka iznenadna reakcija koja se dogadja u svakom telu, bio je to osecaj koji mu je govorio da je neko dotakao njegovu munju. Taj osecaj istoga trenutka je razbesneo Zevsa. Skoro da nije mogao da poveruje da bi iko bio tako drzak I hrabar da dotakne munju bez njegovog odobrenja. Odmah je otrcao kuci, usao u svoju sobu I video da munja nije na svome mestu. Znao je da je samo Hera znala gde on drzi munju I da je ona sigurno povezana sa njegovim misterijoznim nestankom. Odjurio je u Herinu sobu I tamo ugledao Heru I neobicnu figuru kakvu nikada ranije nije video. Zatim je spazio kutiju koju je Hera uzeludno pokusala da sakrije. Zgrabio je kutiju, otvorio je I kao sto je I ocekivao ugledao u njoj svoj lightning bolt. Hera je bila skamenjena od iznenadjenja, ali ipak odlucila je da ovoga puta izdrzi do kraja. 

“Sta to radis sa mojom munjom, Hero!?”
Mirnim glasom, gledajuci ga pravo u oci, Hera je rekla:
“Samo sam mislila da zasluzujem malo postovanja!”

Jos vise razljucen I zbunjen ovim odgovorom, Zevs je strike Heru sa munjom. Ona je osetila strahovit bol, ali to nije bilo nista kad se uporedi sa bolom koji je osecala kad je Zevs odlazio da vidja druge zene. Zevs je shvatio da je preterao I primirio se.
I Zevs I Hera naucili su lekciju. Zevs je naucio da postuje svoju hrabru zenu koja se usudila da uradi nesto sto niko od ljudi I bogova ne bi smeo. Shvatio je da je sve to ucinila iz ljubavi prema njemu. Hera je naucila da mora biti pazljivija I da ne sme da krade Zevsove stvari. Tako su oboje pronasli nacin da zive srecno zauvek.

Нема коментара:

Постави коментар