четвртак, 24. новембар 2011.




                                                                  Vuk Stefanovic Karadzic 
                                                                Zitije Ajduk Veljka Petrovica
Uvod:

Hajduk Veljko Petrović bio je srpski junak. Kao mladić postao je hajduk. Kasnije se pridružio ustanicima u Prvom srpskom ustanku. Poginuo je dok je branio Negotin od Turaka.
Živeo je od 1780. do 1813. godine. Rođen je u Lenovcu, a poginuo je u Negotinu.
O Hajduk Veljku saznali smo iz teksta "Žitije Ajduk Veljka petrovića" koji je napisao Vuk Stefanović Karadžić. U tom Tekstu Vuk je opisao kakav je bio Veljkov život i kako je on poginuo. Osim toga, pokazao je kakav je Veljko bio čovek.

Razrada:

Hajduk Veljko je bio veoma hrabar. Borio se protiv Turaka i nije hteo da napusti Negotin iako su Turci imali mnogo više vojnika nego on. Bio je pravi junak, koga su svi mnogo poštovali. Dok je on bio živ niko se nije plašio Turaka, a kad je on poginuo, svi su se razbežali. Nije se nikoga plašio i svakome je smeo da kaže ono što misli. Čak se nije bojao ni vođe Prvog srpskog ustanka Karađorđa. Bio je veoma ponosan i  svestan toga koliko vredi. Smetalo mu je što ljudi koji nisu junaci kao što je on imaju isto zvanje kao i on. Zato je voleo da bude rat jer se u ratu vidi ko je stvarno hrabar, i ko je kukavica.
Hajduk Veljko je bio još mlad kad je poginuo. Bio je visok i mršav. Imao je smeđu kosu i veoma male brkove. Obrazi su mu bili mršavi i duguljasti, a nos dugačak i pomalo kukast.

Zaključak:

Hajduk Veljko je bio jedan od najvećih srpskoh junaka. On je pokazao šta treba da radi i kako da se ponaša onaj ko stvarno voli svoj narod i želi da njegov narod bude slobodan. Na njega i danas možemo da se ugledamo zbog njegove hrabrosti i ponosa.

Нема коментара:

Постави коментар